• Tel: 0800 30 630
  • info@pricezadjecu.com
  • Majke Jugovića 25, Banja Luka

Učesnici projekta

Stručni žiri za selekciju priča


Stručni žiri je imao zadatak da napravi selekciju pristiglih priča na konkurs "Blicnet - Priče za djecu", da izabere one priče koje ispunjavaju sve kriterijume za najkvalitetnije, te da među njima odabere 15 najuspješnijih priča.

Jelena Kojović Tepić


Biografija
Rođena je u Sarajevu 1973. godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. S početkom rata u BiH seli se u Beograd, gdje završava Filološki fakultet, odsjek za Srpsku i svetsku književnost. Od 1999. godine radi na Radio-televiziji Republike Srpske kao novinar i urednik u programu za kulturu, te kao scenarista za dječji program. Na RTRS je snimljeno više stotina dječjih emisija po njenim scenarijima. Takođe je autor više stotina emisija o umjetnosti.

Autor je scenarija za popularne dječje TV serijale Nidžo Cvrčak, Veterinar Bole, Čika Blagoje u svijetu igračaka, Kiki šou i mnogih drugih koje su se emitovale na RTRS-u . Zaposlena je na RTRS-u, gdje priprema emisiju iz kulture „Art mašina”.

Bibliografija
Objavila više kritičkih tekstova, eseja, pjesama i priča u periodici.

Knjige za djecu
• „Kuća vremena”, roman, Besjeda, Banjaluka 2014.,
• „Blagoje u svijetu igračaka”, pet knjiga sa po pet priča, AEON produkcija, Banjaluka 2015,
• „Avanture Trbe i Dugog - Knjiga prva”, Prva ilustrovana bajka, AEON produkcija, Banjaluka 2015.
• „Avanture Trbe i Dugog - Potraga za zmajospasom” - Druga ilustrovana bajka, AEON produkcija, Banjaluka, 2016.
• „Avanture Trbe i Dugog - Izgubljeni recepti doktora zeca” - Treća ilustrovana bajka, AEON produkcija, Banjaluka, 2017.
• „Avanture Trbe i Dugog - Ništa bez princes torte" - Četvrta ilustrovana bajka, AEON produkcija, Banjaluka, 2019.
• „Avanture Trbe i Dugog - I Zmaj ponekad pogriješi" - Peta ilustrovana bajka, AEON produkcija, Banjaluka, 2020.

Knjige za odrasle
• „Ne prisluškuj to što sanjam”, poezija, Banjaluka 1997.
• „Kod vječite slavine”, drama, časopis za pozorište Scena, Banjaluka 2014.

Nagrade i priznanja
Dobitnik je nagrade Beogradskog dramskog pozorišta za dramski tekst. Predstava Istina ne boli, po dramskom tekstu Kod vječite slavine, premijerno je odigrana 15. decembra 2015. godine na sceni Petar Kočić, Narodnog pozorišta Republike Srpske.Dragomir Kozomara


Biografija
Dragomir Kozomara (14. 11. 1972, Bastasi, Bosansko Grahovo) vanredni je profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Pedagošku akademiju u Banjoj Luci (Odsjek za srpski jezik i književnost) završio je 1997. godine. Godine 2000. na banjolučkom Filozofskom fakultetu diplomirao je na Odsjeku za srpski jezik i književnost, a na istom fakultetu magistrirao 2005. godine na temu Govor Čečave (sela u sjeveroistočnom dijelu opštine Teslić). Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci 2013. godine doktorirao je na temu Srpski posavski govori između Vrbasa i Ukrine (fonetske i morfološke osobine). Osnovno područje istraživanja mu je srpska dijalektologija, fonetika srpskog jezika i ortografija.

Autor je dviju knjiga i više naučnih i stručnih radova.

Za potrebe izrade Srpskog dijalektološkog atlasa istražio je desetine punktova srpskih govora.

Od 2007. godine saradnik je na lingvističkim projektima Univerziteta „Karl Franc“ u Gracu (Austrija), a na tom univerzitetu bio je gostujući nastavnik u prvom semestru školske 2014/15. godine.

Član je Odbora za standardizaciju srpskog jezika pri SANU.Slavica Tutnjević


Biografija

Diplomirala je na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci 2004. godine. Magistrirala je na Nastavničkom fakultetu Univerziteta Kolumbija u Njujorku 2006., te doktorirala na Univerzitetu u Banjoj Luci, u oblasti razvojne psihologije 2014. Od 2006. godine zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci. Oblasti interesovanja su joj rani razvoj, razvojna trauma i razvoj govora.

Bojan Nikolić - Ilustrator dječijih priča

Rođen sam 28. oktobra 1982. godine u Derventi, gdje sam završio osnovno i srednje obrazovanje. Crtanjem se bavim 29 godina, inspirisan životinjama iz ilustrovane dječje Enciklopedije prirode, koju smo sestra i ja dobili za poklon.

Zahvaljujući dobrom nastavniku likovnog vaspitanja u osnovnoj školi Miloradu Popoviću, moje crtanje dobija na zrelosti uz primanje osnovnog i potrebnog znanja za pravilno umjetničko stvaranje i izražavanje. U tom periodu pronalazim svoju originalnost i tehniku, koju je prepoznao nastavnik likovnog vaspitanja i podržao me, u želji da nastavim u izgradnji svoje originalnosti, koja će mi poslije dobro doći, a posebno u tehnici sjenčenje grafitnom olovkom, što je bio moj početak. Nakon završetka školskih obaveza moje bavljenje crtanjem i usavršavanje i sazrijevanje nastavlja se uplivom raznih tema, posebno iz svijeta mašte i fantazije, te mitologije, gdje polako ulazim u svijet boja. Zahvaljujući izmišljenim životinjama iz moje mašte, crteži sve više dobijaju današnji izgled i izgled koji sam imao potrebu da predstavim u javnosti.

Dvije prve samostalne izložbe realizujem 2008. i 2009. godine. Učestvovao sam na manifestacijama kreativnog karaktera u organizaciji grada Derventa, gdje sam imao priliku voditi dječiju kreativnu radionicu na otvorenom.

Posljednjih pet godina ozbiljno posvećenih crtanju, radno vrijeme provodim u prostorijama Narodne biblioteke „Branko Radičević“ u Derventi. Redovan i predan rad u tim prostorijama, iznjedrili su dječju društvenu igru „Kako ukrotiti zmaja“, autorski rad na koji sam jako ponosan. Želja mi je bila da svojom društvenom igrom promovišem zdravi način igranja, dan bez video i kompjuterskih igrica, uz zdravo druženje i kreativno opuštanje.

Ta iskustva sa djecom motivisala su me da se bavim ilustratorskim aktivnostima, koje sam primijenio i za svoju igru. Ponudom autora dječjih slikovnica Melite Nikolčić iz Pule prije dvije godine, okušavam se u ilustratorskim vodama. Iz te saradnje su se izrodile dvije slikovnice, čije stranice krase moje ilustracije: „Medo Brundo slavi rođendan“ i „Priceza Klara“.

Zainteresovani za moje crteže i ilustracije mogu potražiti na Facebook i Instagram stranicama „Crtani svijet Bojana Nikolića – Cartoon world Bojan Nikolić“ , a koga više zanimaju igre za djecu, originalnalne i autorske treba posjetit na Facebooku pod naslovom „Dječije društvene igre Bojan Nikolić“.

Prijatelji projekta

Prijavite se za novosti

Unesite Vaš email a mi ćemo vas obavijestiti kada god objavimo nove priče.