• Tel: 0800 30 600
 • pricezadjecu@blicnet.ba
 • Majke Jugovića 25, Banja Luka

Najčešća pitanja i odgovori

Nagradni konkurs „Priče za djecu“ - Najčešća pitanja i odgovori

 • Kome je namijenjen Nagradni konkurs “Blicnet - Priče za djecu”?

  Svim učenicima od V do IX razreda osnovnih škola u RS i FBiH za pisanje kratkih autorskih priča za djecu.

 • Kako mogu da učestvujem u konkursu?

  Napiši jednu priču za djecu. Ili, napiši više priča ako želiš i pošalji Blicnetu.

 • Koja je tema kratke priče?

  Temu sam odaberi. Piši o prijateljstvu, ljubavi, kućnom ljubimcu ili o bilo kojoj drugoj temi.
  Ako nisi siguran, pomisli na sve priče koje si volio da čitaš kada si bio mali. Djeca vole njima bliske teme i motive, pretežno iz njihovog života.
  Ili, zaviri u maštu i osmisli situaciju, likove, zaplet. Kao što znaš, likovi u tvojoj priči mogu da budu i dobri i loši, a radnja da se odvija u svemiru ili na zemlji. Nije važno da li je tvoja priča realistična ili fantastična. Važno je da tvoja priča zabavi i razonodi djecu. Zato tvoja priča može da bude šaljiva ili humoristična, poučna, priča kao igra, ili kakva god ti želiš.

 • Kome je priča namijenjena?

  Namijenjena je djeci uzrasta do 10 god. Možeš da pišeš maloj djeci do četiri godine npr, ili djeci od četiri do sedam godina ili djeci od osam do 10 godina. Ako nisi siguran kojoj grupi djece bi napisao priču, razmisli o sestri ili bratu, rođaku ili komšiji. Sjeti se šta vole da im pričaš, kako da ih zabavljaš, učiš ili nasmijavaš.

 • Da li je priča za dan ili za laku noć?

  Može da bude i jedno i drugo.

 • Kako se piše kratka priča?

  Kratka priča ima jednostavan stil pisanja. Priča se usmjerava na jedan događaj, jedan zaplet, jedan splet okolnosti, manji broj likova i traje kraći vremenski period.
  Kratka priča sadrži: uvod (u okolnosti, situaciju i glavne likove); zaplet (komplikacija među likovima ili događajima), vrhunac (tačka najvišeg interesa u smislu radnje i dio priče sa najintenzivnijim djelovanjem); rasplet (rješenje radnje); i kraj (kraj priče i pouka).
  Kratke priče mogu a i ne moraju da prate navedenu kompoziciju, jer kompoziciju odnosno tačne elemente priče određuje autor to jest ti kao pisac priče.
  Za pomoć u pisanju priče možeš da se obratiš svojim roditeljima i nastavnicima.

 • Koja je dužina priče?

  Dužina kratke priče određena je brojem A4 strana. Priča može da bude napisana od jedne do tri A4 strane (zavisno od teme i uzrasta kojem pišeš priču). U izuzetnim slučajevima, ako ti je potrebno zbog organizacije priče, priča može da bude napisana na do maksimalno četiri A4 strane.

 • Kako da napišem svoju priču?

  Napiši u rokovniku ili u svojoj svesci i nama pošalji u Word dokumentu, koristi font Times New Roman, font 12, prored 1,15. Obavezno u zaglavlju navedi svoje podatke:
  Ime i prezime, razred i odjeljenje, naziv osnovne škole i grad, broj telefona i e-mail adresu.
  Dokument imenuj na sljedeći način Blicnetpricezadjecu_Ime i prezime učenika - primjer Blicnetpricezadjecu_Petar Petrovic

  Ako nemaš takve mogućnosti, možeš donijeti u najbliže prodajno mjesto Blicneta ili poslati poštom na Blicnet d.o.o. Banja Luka, Majke Jugovića 25, 78 000 Banja Luka (sa naznakom za Nagradni konkurs - Priče za djecu).

 • Šta je još potrebno za konkurs?

  a) Saglasnost roditelja ili staratelja da je saglasan da učestvuješ u konkursu jer si maloljetan. Formular Saglasnost preuzmi sa sajta pricezadjecu.blic.net iz rubrike “Pošalji priču” ili u najbližem prodajnom mjestu Blicneta. Formular odštampaj, popuni i skeniraj.
  Dokument Saglasnost imenuješ Saglasnost _Ime i prezime učenika – primjer Saglasnost_Petar Petrovic
  b) Kratka biografija. Smjernice za pisanje biografije takođe preuzmi sa sajta. Dokument imenuj Biografija_Ime i prezime učenika - primjer Biografija _Petar Petrović
  c) Tvoja fotografija. Fotografiju imenuj Ime_Prezime – primjer Petar Petrovic

 • Kako da pošaljem priču?

  Na web sajtu pricezadjecu.blic.net u rubrici “Pošalji priču” nalazi se online formular za slanje priče. Ispuni potrebna polja i priloži svoju priču i dokumente (Saglasnost, biografiju i fotografiju). Ili, ako nisi u mogućnosti, priču i dokumente donesi u najbliže prodajno mjesto Blicneta ili pošalji poštom Blicnetu (Blicnet d.o.o. Banja Luka, Majke Jugovića 25, 78 000 Banja Luka, sa naznakom za Nagradni konkurs – Priče za djecu).

 • Gdje će biti objavljena moja priča?

  Tvoja priča će biti objavljena na sajtu pricezadjecu.blic.net a ti kao autor predstavljen kroz biografiju i fotografiju.

 • Da li mogu da osvojim nagradu?

  Možeš da osvojiš tablet uređaj. Ili čak više njih, sve zavisi koliko priča pošalješ i koliko uspješne budu bile. Nagradni fond konkursa čini 15 tablet uređaja. Dodatno, najuspješnije priče još osvajaju snimanje priče u audio i video formatu.

 • Ko ocjenjuje priče?

  Priče ocjenjuje stručni žiri i određuje koje se priče objavljuju na sajtu pricezadjecu.blic.net Dodatno, žiri bira 15 najuspješnijih priča koje će Blicnet nagraditi tablet uređajem i snimanjem. Članove žirija upoznaj na sajtu pricezadjecu.blic.net

 • Kada će moja priča biti objavljena?

  Kako priče budu stizale na konkurs, žiri će ih ocjenjivati, a mi objavljivati na sajtu. Spisak autora 15 najuspješnijih priča koji će biti nagrađeni tabletom i snimanjem priče biće objavljeni nakon završenog konkursa 15. jula 2021.

 • Koliko traje Nagradni konkurs?

  Od 1. maja do 1. jula 2021.Ako Pitanja i odgovori nisu dovoljno pomogli, pročitaj detaljne uslove Nagradnog konkursa „Blicnet - Priče za djecu“ u rubrici Konkurs, pitaj email-om na pricezadjecu@blicnet.ba ili pozovi Blicnet na besplatni broj 0800 30 600.

Prijavite se za novosti

Unesite Vaš email a mi ćemo vas obavijestiti kada god objavimo nove priče.